Αρχική Σελίδα : Νέα Αρχικής Σελίδας
Σημειώσαμε μια νίκη στην έδρα της φυλακής!



Με πρωτοβουλία της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας, την Πέμπτη 27/2/14, φιλοξενήθηκε στη θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, η μουσική μπάντα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ένα μουσικό σχήμα αποτελούμενο από έφηβους της Θεραπευτικής Κοινότητας και της Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Η συνάντηση αυτή ενισχύθηκε και από τη φιλική συμμετοχή δυο εθελοντών καλλιτεχνών της ΣΤΡΟΦΗΣ, της Γιώτας Νέγκα και του Στάθη Δρογώση. Στόχος η κινητοποίηση ατόμων για απεξάρτηση μέσα στη φυλακή.

Λίγα λόγια για την ημέρα:

Από τη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μέσα στις φυλακές Ελώνα Θηβών

"Όταν μου ανατέθηκε να οργανώσω την ημέρα της συναυλίας με σκοπό την κινητοποίηση των χρηστριών κρατουμένων, ένιωσα άγχος και μεγάλη ευθύνη, γιατί δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου αλλά όλη την ομάδα και το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ σαν πρόγραμμα. Ήθελα να ικανοποιήσω τον εαυτό μου αλλά και τους θεραπευτές που με εμπιστεύτηκαν όσο κανείς άλλος μέχρι τώρα στη ζωή μου.

Μετά από πολύ άγχος πήρα ικανοποίηση για αυτό που είχα καταφέρει. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μίλησα μπροστά σε τόσο κόσμο και κατάφερα να τους αγγίξω.

Είχα υπερβεί τον εαυτό μου… γιατί κατάφερα να με γνωρίσω καλύτερα, γιατί οργάνωσα κάτι πολύ μεγάλο και εκτέθηκα για πρώτη φορά!

Απόλαυσα τη συνεργασία με την ομάδα μου καθώς και τη συναυλία με την υπέροχη μπάντα της Στροφής."

 

Από τις προσκεκλημένες….

Η «Μαρία» είναι χρόνια χρήστρια και αποφάσισε την ημέρα της συναυλίας να κάνει αίτηση για να ξεκινήσει την προσπάθειά της στη θεραπεία.

«Όσο βρισκόμουν στη συναυλία βίωσα από κοντά τη συνεργασία, την τέλεια επικοινωνία και την οργάνωση των μελών της κοινότητας. Παρατηρώντας ταυτόχρονα και τους θεραπευτές μού δημιουργήθηκαν συναισθήματα όπως η συγκίνηση γιατί νόμιζα ότι η προετοιμασία της συναυλίας έγινε από μια οικογένεια.

Έβλεπα τα κορίτσια πάνω στη σκηνή να μιλούν με καθαρές φωνές και τόσα συναισθήματα που δεν πίστευα ότι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν στη χρήση, τώρα στέκονταν με αξιοπρέπεια γιατί δεν πίστευα σε μένα! Τώρα όμως σκέφτομαι: «Αφού μπορούν τα κορίτσια, μπορώ και ‘γω!

Πέρασα τέλεια στη συναυλία, οι φωνές ήταν εξαιρετικές! Στην αρχή νόμιζα ότι ήμουν κάπου έξω και ότι βρίσκομαι σε μια συναυλία και διασκεδάζω με τους φίλους μου. Όμως κάπου προς το τέλος, το τελευταίο τραγούδι της Γιώτας Νέγκα χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων που ηχεί ακόμα στα αυτιά μου, με συγκίνησε και με προσγείωσε. Με έκανε να νιώσω δυνατή και πως τα δύσκολα αργά ή γρήγορα περνάνε και γίνονται αναμνήσεις.

Έτσι πάντα θα θυμάμαι το ρεφραίν του τελευταίου τραγουδιού της μπάντας: Είμαστε ακόμα ζωντανοί…..»

 

Τα παιδιά της μπάντας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

Θέμης: «Η εμπειρία αυτή ήταν πραγματικά απερίγραπτη. Όλο το συναίσθημα όταν μπαίνεις σε μια φυλακή, όπου ξέρεις ότι θα βγεις μετά από ώρες, και εκεί να βρίσκεις μια «όαση» όπως είναι η κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.»

Μαρία: «Αυτό που έζησα στις φυλακές της Θήβας είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Ήταν μια έκρηξη συναισθημάτων για εμένα. Ένιωθα πολύ έντονα γιατί ήταν μια συναυλία όπου εμείς με τη μπάντα μας και τις κοπέλες της κοινότητας είχαμε έναν μεγάλο και δύσκολο στόχο!

Ένιωσα πολύ ζεστά συναισθήματα για τις κοπέλες της κοινότητας και πολλές από αυτές ένιωσα ότι τις ήξερα πολύ καιρό.

Θαύμασα την προσπάθειά τους και τη δύναμη που έχουν να παλεύουν με τον κόσμο της φυλακής που εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου βοηθητικά για τις ίδιες, αλλά και την προσπάθειά τους με τον κόσμο της κοινότητας του ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ που πρέπει να καταφέρουν να διαφυλάξουν μέσα στην υπόλοιπη μέρα στην φυλακή, εκτός κοινότητας, αυτό που κάνουν εκεί. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία για εμένα και θα ήθελα πολύ να την ξαναζήσω.»

Θανάσης:  «Η εμπειρία που έζησα στις φυλακές της Θήβας, παίζοντας μουσική με τη μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ, ήταν από τις πιο σημαντικές στη ζωή μου και δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Εκεί ένιωσα πολλά έντονα συναισθήματα τα οποία είχα τον χώρο και την ασφάλεια να εκφράσω. Ένιωσα ότι έχουμε πολλά πράγματα κοινά και ότι παλεύουμε για τον ίδιο στόχο, το να είμαστε καθαροί και ενεργοί άνθρωποι στη ζωή.»

Παύλος: «Είδα μια πλευρά της φυλακής που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει. Ένιωσα πολύ ζεστασιά στην Κοινότητα της φυλακής και χαίρομαι που έζησα αυτή την εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την ημέρα και τους ανθρώπους που προσπαθούν για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Πάμε για συναυλία στο άγνωστο. Δεν ξέρω που πάω. Βλέπω σίδερα και τοίχους. Χρώμα γκρι και ένα μουντό κλίμα επικρατεί. Εκεί κάπου υπάρχουν άνθρωποι χαρούμενοι που δίνουν τη δική τους μάχη. Τη μάχη με τον θάνατο σε έναν χώρο με χρώμα κόκκινο και πολύ ζωή. Είναι η κοινότητα στη φυλακή της Θήβας, η ελευθερία στην άψυχη ζωή. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία.»

 

Από όλους εμάς για όλους εσάς….

Ελευθερία είναι η πιο δυνατή αξία. Ψάχνοντας βρίσκεις χιλιάδες τρόπους μέσα από τους οποίους εκφράζεται η ελευθερία.

Ο άνθρωπος φυλακίζεται και χάνει την ελευθερία του μόνο σαν σώμα και γι’ αυτό προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά που τον κρατάνε. Όμως ο νους, η ψυχή και τα όνειρα είναι και θα είναι για πάντα ελεύθερα.

Να ξυπνάς το πρωί υγιής, να αντικρίζεις χαμόγελα, να μυρίζεις λουλούδια, να χάνεσαι στο απέραντο του ουρανού και να μετράς τα αστέρια, να νιώθεις τη ζέστη του ήλιου με την ανατολή και να αποχαιρετάς τη μέρα με τη δύση… αυτό είναι ελευθερία για μένα!!

 

Το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος να διεκδικεί την ελευθερία του είναι κάτι που δεν καταδικάζεται αλλά ούτε απαγορεύεται από πουθενά και από κανέναν! Τα όνειρα είναι ελεύθερα σε όλους τους χώρους και χώρες, για όλους τους ανθρώπους.

Βρίσκω κάποιον άγνωστο και ταλαιπωρημένο στο δρόμο. Τον ρωτάω γιατί περιπλανιέται στα χαμένα:

-Είσαι ελεύθερος, του λέω, κάτι θα γίνει, μην αγχώνεσαι….

-Που την είδες φίλε μου την ελευθερία; Όταν ξυπνάω το πρωί και τρέμω; Όταν πίνω ναρκωτικά;

Πιο κάτω βρίσκω κάποιον άλλο:

-Τι έχεις φίλε μου και δεν μιλάς αφού τα έχεις όλα; (σπίτια, λεφτά)

-Έχω τα πάντα αλλά δεν είμαι καθόλου ευτυχισμένος και χαρούμενος γιατί με όλα αυτά είμαι παγιδευμένος στα πλούτη μου και τα χέρια μου δεν με βοηθάνε να ελευθερωθώ. Που θα βρω ελευθερία;

-Στα όνειρα που κάνεις. Στα όνειρα που θα κάνεις. Ήμουν ελεύθερη, όπως είμαι και τώρα ελεύθερη μέσα στη φυλακή. Γιατί;

 

Γιατί ακόμα ονειρεύομαι, γιατί ακόμα εκτιμώ την ελευθερία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

 

«Ελευθερία δεν είναι η απουσία δεσμεύσεων αλλά η δυνατότητα να επιλέξω και να επωμιστώ αυτό που είναι το καλύτερο για μένα»

Κανείς δεν μπορεί να σκλαβώσει, να φυλακίσει, να στερήσει την ελευθερία της ψυχής. Ελευθερία! Τι υπέροχο άκουσμα. Το να μπορείς να μιλάς και η φωνή σου όπου και να είσαι να ακούγεται ελεύθερη. Να περπατάς κοιτώντας γύρω σου τον κόσμο στην καθημερινότητά του. Να νιώθεις τον αέρα να περνάει στους πνεύμονές σου. Όλα αυτά και πολλά εκατομμύρια μικρά ή μεγάλα κάνουν την ελευθερία. Κάποιες φορές νομίζουμε ότι την χάνουμε αλλά εκείνη είναι πάντα εκεί, στέκει αγέρωχη και περιμένει εσένα, εμένα, όλους μας να την κατακτήσουμε.

Η μόνη αληθινή. Είναι αιώνια, δεν πεθαίνει ποτέ.

Ελεύθερος είναι όποιος από μέσα του βγάλει το σκοτάδι.

πηγή

 

 

Bookmark and Share
Νέα Αρχικής Σελίδας
 
Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Κείμενα γονιών από την εκπομή της 26/2/2024
Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ : Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΠΕΝΤΙΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ με ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
"Αυτός ο δρόμος"
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ συμμετέχει στο E.Y.R.O. (European Youth Remote Orchestra)!
Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ
Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ "Στην Κρίση απαντάμε με Αλληλεγγύη"
Στιγμιότυπα από την χειμερινή εκδρομή των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στα Γρεβενά
Στιγμιότυπα από την χειμερινή εκδρομή των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στα Γρεβενά
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr