Αρχική Σελίδα : Νέα Αρχικής Σελίδας
Στην ΗΜΕΡΑ της Ζακύνθου έγινε το κλείσιμο της κατασκηνωτικής περιόδου της Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕΘΕΑ

 

ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ: Είναι μαγικό να ξαναγεννιέσαι απ΄ την αρχή

Αυτή η επιγραφή κοσμεί τον τοίχο του ξενώνα παιδιών και εφήβων της Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ!
Του πρώτου Θεραπευτικού Προγράμματος για έφηβους, νεαρούς ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους, που αποφάσισαν να κάνουν την πιο καθοριστική στροφή στη ζωή τους.
Έχοντας ως σύνθημα “Έχουν χαθεί πολλοί, μην χαθείς και εσύ, "Μπορείς, αλλά όχι Μόνος”, τα μέλη της Ομάδας απεξαρτημένων χρηστών του προγράμματος αποφάσισαν να δώσουν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, νησιώτικο χαρακτήρα στις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Για δεκαπέντε και πλέον ημέρες, κατασκήνωσαν στο νησί μας -στην περιοχή του Τραγακίου- γνώρισαν τις ομορφιές του και απόλαυσαν τα γαλαζοπράσινα νερά του.

Η “ΗΜΕΡΑ” συνομίλησε με τους υπεύθυνους του προγράμματος της Κοινότητας Κυρατσώ Σκοδρογιάννη και Αντώνη Παρλιάρο. Συζήτησε κυρίως με νεαρά άτομα για τον τεράστιο αγώνα τους κατά της “μάστιγας του αιώνα” και ένιωσε απόλυτη ικανοποίηση όταν τους άκουσε να δηλώνουν “Είμαστε καθαροί ακόμα και από τσιγάρο”.
Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να “σπαταλούν” τις διακοπές τους στο νησί μας μόνο για χαλάρωση αλλά θέτουν στόχους για τη Ζάκυνθο και μάλιστα μετά μουσικής. Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ πραγματοποίησε συναυλία στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο από την μπάντα της Κοινότητας. Τέτοιες δράσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οφείλουμε να τις αναδεικνύουμε.
Άλλωστε, υποστηρίζοντας το δικαίωμα στη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη, υποδέχονται έφηβους και οικογένειες από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Παράλληλα με την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας, κάθε οικογένεια που προέρχεται από την περιφέρεια μπορεί να διαμένει στον Ξενώνα του Συλλόγου για το πρώτο διάστημα της κινητοποίησης και προετοιμασίας του παιδιού τους.
Και όλα αυτά γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών μας αφορά όλους, γιατί οι νέοι δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι από τη ζωή, γιατί η χρήση φέρνει τον κίνδυνο αλλά και την ευκαιρία για αλλαγές σε πολλούς τομείς. Γιατί η "Ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να μπορείς όμως να διατηρείς την ισορροπία πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι."

Μας είπαν…
Οι γεμάτοι όρεξη για ζωή και όνειρα έφηβοι μοιράστηκαν μαζί μας, τις δικές τους εμπειρίες και απευθυνόμενοι προς κάθε χρήστη, του πρότειναν να κάνει επιτόπου τη δική του “στροφή” στη ζωή.

ΓΙΟΥΣΟΥΦ – ΜΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: “Έρχομαι για τρίτη χρονιά στο νησί. Ζούμε σε ένα τόπο παράδεισο. Φέτος θέλουμε να δώσουμε το παρόν, να δείξουμε ότι υπάρχουμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μέσα από την κοινότητα έμαθα να ζω! Έμαθα ποιος είμαι και πραγματικά ήταν ένα ερώτημα που με βασάνιζε καιρό. Είμαι χαρούμενος, είμαι δημιουργικός, κάνω πράγματα για τον εαυτό μου και φροντίζω για το μέλλον μου και αυτό πραγματικά με γεμίζει. Το ότι είμαι εδώ δυνατός και έτοιμος να αρπάξω τη ζωή τα λέει όλα”

ΘΑΝΑΣΗΣ – ΜΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: “Σημασία δεν έχει τι θα πω. Υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει και αυτό τα λέει όλα. Είμαστε σαν οικογένεια, βρήκα φίλους και άλλαξα σελίδα. Έμαθα να αγαπάω, να ζω σε αξίες, να μην κάνω πίσω με τη πρώτη δυσκολία και ξέρω από τι έχω πραγματική ανάγκη. Βρήκα το νόημα γιατί να συνεχίσω. Μπορώ να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου και να είμαι ειλικρινής με το εαυτό μου και με τους άλλους. Έχω ευκαιρίες να μάθω καινούργια πράγματα μέσω δραστηριοτήτων, μπορώ να αθληθώ, να διασκεδάσω μέσα από τις εκδρομές που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο και ακόμα να χαρώ έναν απλό καφέ με τους συνομηλίκους μου”

“Υποστηρίζουμε εφήβους και γονείς”
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος Κυρατσώ Σκοδρογιάννη και Αντώνη Παρλιάρο, που συνόδευσαν τους έφηβους στο νησί μας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς κάθε Φορέα που συνέβαλλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του ταξιδιού τους.
“Στην απεξάρτηση μπορείς αλλά όχι μόνος. Υπάρχει λύση αρκεί να το θες. Προσφέρουμε κάθε δυνατή συνδρομή δίνουμε διέξοδο σε κάθε πρόβλημα, να το αντιμετωπίσεις κατάματα και να δημιουργήσεις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες.
Μπορούμε να στηρίξουμε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται μακριά από την Αθήνα. Μπορούμε όλο το χρόνο να βοηθήσουμε μέσω ενημερωτικών δράσεων ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Αυτό θα το εκφράσουμε και στο δήμαρχο και σε άλλους φορείς με τους οποίους θα συναντηθούμε. Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η συμμετοχή των γονιών και αδελφών των εφήβων στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας. Εκεί απευθύνονται και γονείς που επιθυμούν να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους για θεραπεία”
δήλωσε η κ. Σκοδρογιάννη.

Πρωταρχική μέριμνα η ενημέρωση
Κατά το διάστημα της παραμονής τους λειτουργούσε περίπτερο ενημέρωσης από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, γιατί η έγκυρη ενημέρωση των μελών μιας τοπικής κοινωνίας για το θέμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην εφηβεία, καθώς επίσης και η απεξάρτηση όπως αυτή συντελείται στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, αποτελεί πρωταρχική μέριμνα.
Το μέλος του ΔΣ Κλέαρχος Λέκκας επεσήμανε πως “μοιράζουμε υλικό και ενημερώνουμε τους γονείς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε το πρόγραμμα και τα παιδιά μας. Επιπλέον, για τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια, λειτουργεί ξενώνας διαμονής δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης προσέλευσης όσων επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη, χωρίς η γεωγραφική απόσταση να αποτελεί εμπόδιο. Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάζουν σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία”.

Με την Μπάντα της Κοινότητας
Η Θεραπευτική Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ, επέστρεψε στο νησί μας για την κατασκηνωτική της περίοδο, με πολύ διάθεση για μουσική. Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ πραγματοποίησε συναυλία με δωρεάν είσοδο. Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση είχε και το ζακυνθινό συγκρότημα “IZNOGOUD”. “Ελληνικά και ξένα μουσικά κομμάτια έγιναν το όχημα για να μεταδοθεί στους κατοίκους του νησιού ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά των ναρκωτικών”, δήλωσε ο μουσικός του προγράμματος Τάσος Γιαννίκος και πρόσθεσε “η μουσική βοηθά να απελευθερωθείς από συναισθήματα και να ξεπεράσεις κάθε πρόβλημα. Σου βγάζει μια δημιουργικότητα στα πλαίσια της επανένταξης και μια επικοινωνία με τον κόσμο που αντιλαμβάνεται το έργο μας”.
Τέλος αναφερόμενος στη συνεργασία, ο πρόεδρος του συλλόγου “Ερωτόκριτος” Μπάμπης Συγούρος μας δήλωσε πως “για μια ακόμη χρονιά με την 25ετή δράση που επιτελεί ο σύλλογος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ζακυνθινής κοινωνίας, με πλήθος θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, χορευτικών, στο ενεργητικό του και με καλλιτεχνική μαγιά τους μικρούς και τους ενήλικες κατοίκους του Σκουλικάδου, στέκεται αρωγός μιας θεραπευτικής κοινότητας εφήβων του ΚΕΘΕΑ, την Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ, δίνοντας έτσι μια διαφορετική προοπτική στον πολιτισμό, αυτή που ενώνει σε έναν κοινό τόπο την παραγωγή τέχνης με το κοινωνικό έργο, με τη δύναμη της αλλαγής που επιφυλάσσει στους ενεργητικούς αποδέκτες τόσο η τέχνη όσο και η θεραπευτική διαδικασία απεξάρτησης, όπως αυτή συντελείται στο ΚΕΘΕΑ”.

πηγή

Bookmark and Share
Νέα Αρχικής Σελίδας
 
Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Κείμενα γονιών από την εκπομή της 26/2/2024
Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ : Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΠΕΝΤΙΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ με ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
"Αυτός ο δρόμος"
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15.00, κάνε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο STROFI με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ συμμετέχει στο E.Y.R.O. (European Youth Remote Orchestra)!
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ "Μπορείς αλλά Όχι Μόνος" από τη Ζάκυνθο
Απόκριες στην Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ.
Απόκριες στην Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ.
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr