ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ/Συντάκτης: Βασίλης Μούτσιος
18/7/16
Στροφή...

Μικρός οργανισμός με τεράστια συμβολή στην αξιοπρεπή ανθρώπινη υπόσταση. Η θεραπευτική κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ, στα τριάντα περίπου χρόνια παρουσίας της, έχει πετύχει την αποστολή της.
Δέχεται στην οικογένειά της ανθρώπους που κατοικούν στις πύλες του Άδη και προσπαθεί να τους επαναφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Ο εθισμός στα ναρκωτικά από πολύ μικρή ηλικία είναι ένα φαινόμενο που εξελίχθηκε σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια. Οι ομπρέλες προστασίας από το σπίτι και το κράτος αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και εν πολλοίς ακατάλληλες. Όποιος δεν έχει βιώσει τη διαδικασία της απεξάρτησης σ’ ένα δικό της πρόσωπο ή ακόμα και ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγάλο ταξίδι για την Ιθάκη και την επιστροφή στη ζωή από το θάνατο.
Αυτός ο αργός καθημερινός θάνατος, με σκηνές και εικόνες φρίκης από τους δρόμους και τις πλατείες μέχρι τα νοσοκομεία. Όσοι δηλαδή φθάνουν μέχρι εκεί. Γιατί αρκετοί, με την τελευταία δόση καρφωμένη στο μπράτσο τους, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο πεζοδρόμιο ή σε κάποιο εγκαταλελειμμένο κτήριο.
Ο πολλαπλός ρόλος της θεραπευτικής κοινότητας περιόρισε σημαντικά μια μεγάλη πληγή της καταναλωτικής κοινωνίας.
Όσοι απευθύνθηκαν για απεξάρτηση, διάλεξαν το σωστό δρόμο. Δεν τα καταφέρνουν όλοι. Οι περισσότεροι όμως μαθαίνουν τι είναι η ζωή και η δυνατότητα των ανθρώπινων υπάρξεων να ρουφούν με ηδονή και να γεμίζουν τα πνευμόνια τους με καθαρό φρέσκο αέρα.
Ας μην ξεγελαστεί όμως κάποιος. Δεν είναι τα φάρμακα η αποτελεσματική θεραπεία. Το επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό της ΣΤΡΟΦΗΣ προσφέρει κυρίως ζεστασιά αγάπη και φροντίδα. Σου μαθαίνει τρόπους για να ξεφύγεις από τους αυτοπεριορισμούς και την απομόνωση. Σου μαθαίνει τη συνύπαρξη, τη συντροφικότητα, τη δημιουργία. Τα αυτονόητα που αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την τύχη να τα πληροφορηθούν από το σπίτι τους.
Σιγά – σιγά, αρχίζουν να ξαναβρίσκουν το χαμένο τους εαυτό. Την πυξίδα για τη ζωή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Οι άνθρωποι της κοινότητας δεν το βάζουν κάτω.
Οι γεμάτοι όρεξη για ζωή και όνειρα έφηβοι μοιράστηκαν μαζί μας, τις δικές τους εμπειρίες και απευθυνόμενοι προς κάθε χρήστη, του πρότειναν να κάνει επιτόπου τη δική του “στροφή” στη ζωή.
Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να “σπαταλούν” τις διακοπές τους μόνο για χαλάρωση αλλά θέτουν στόχους και μάλιστα μετά μουσικής. Το κυριότερο ότι πέραν όλων των άλλων αυτά τα παιδιά είναι εκείνα που έκαναν “ποδαρικό” στην Πλατεία Σολωμού, αφού η συναυλία της μπάντας τους είναι το πρώτο πολιτιστικό γεγονός που φιλοξενεί το μικρό θεατράκι που βρίσκεται εκεί.
Παρά την απουσία μόνιμης συμβουλευτικής ή θεραπευτικής δομής σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Ζάκυνθο, οι τοπικές αρχές δίνουν σταθερά το βήμα στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ για την υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση για δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, τόσο στις δομές του όσο και σε δομές άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων του.
Ασφαλώς και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Για να μην αισθανθούν εκείνοι μόνοι στη δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους. Γιατί το να ξαναγεννήσεις έναν άνθρωπο από τις στάχτες του περιέχει θυσίες, κόπους και ρίσκα. Τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη.
Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο από το απόκομμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ