"Το ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας"
Για όλους τους ανθρώπους η επικοινωνία αποτελεί μέγιστη ανάγκη.
Επικοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο…με το άγγιγμα, τον λόγο, με τον χορό ή την μουσική. Οι άνθρωποι έψαχναν πάντα να βρουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν. Και όσο η τεχνολογία προόδευε τόσο προόδευαν και οι μορφές επικοινωνίας.
Ένα πολύ σημαντικό μέσο είναι το ραδιόφωνο. Ένα μέσο που είναι απόρροια αυτής της ανάγκης για επικοινωνία.
Το ραδιόφωνο σου δίνει την ευκαιρία να ενημερώνεσαι ειδησεογραφικά για τις εξελίξεις τόσο στην χώρα σου όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, να ακούς την μουσική που σε εκφράζει, να γελάσεις ή και να συγκινηθείς και ενίοτε να συνδέεσαι νοερά με τους ανθρώπους που ακούς. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο τους επιτρέπεις να είναι στο σπίτι σου, στον προσωπικό σου χώρο.
Για εμάς, τους γονείς της "Στροφής" το ραδιόφωνο είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μέσο επικοινωνίας. Μέσω του ράδιο της Στροφής έχουμε την δυνατότητα να μαθαίνουμε τα νέα της κοινότητας, να μας ταξιδεύουν τα παιδιά μας νοερά σε άλλες χώρες και να έχουμε ποικίλη ενημέρωση για διάφορα θέματα. Να ακούμε την φωνή τους, την μουσική που επιλέγουν και μέσω του ραδιοφώνου να τους στέλνουμε την αγάπη μας μέσω μηνυμάτων…να τους εκφράζουμε το ποσό υπερήφανοι είμαστε για τον αγώνα τους. Ακούγοντας τα παιδιά μας είναι σαν να τα έχουμε δίπλα μας, στον χώρο που βρισκόμαστε.
Το πιο σημαντικό όμως είναι όταν ακούμε εμείς τα παιδιά μας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τα όνειρά τους, τους στόχους του!
Είναι τόσο όμορφο να ακούς το παιδί σου, που πριν κάποιο καιρό βρισκόταν στην χρήση, να είναι πλέον καθαρό στην κοινότητα και να ονειρεύεται μια καθαρή ζωή χωρίς ουσίες… να αγωνίζεται για να κατακτήσει τους στόχους του. Να το βλέπεις να ανθίζει και εμείς οι γονείς γεμάτοι περηφάνια να σκεφτόμαστε πως αυτά τα παιδιά είναι οι δικοί μας ήρωες.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας και ιδιαίτερα για εμάς, τους γονείς της Στροφής αναντικατάστατο.
Είναι ένας τρόπος σύνδεσης με τους δικούς μας ήρωες!!!
Το ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας
Είμαστε κοινωνικά όντα. Το είπε άλλωστε και ο Αριστοτέλης ότι χρειαζόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας για να ζήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να επιβιώσουμε. Ο άνθρωπος από την φύση του είναι κοινωνικό ον και δύσκολα μπορεί να ευδοκιμήσει και να επιβιώσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει δηλαδή την έμφυτη ανάγκη να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με τους άλλους ανθρώπους τόσο για την εξέλιξη του όσο και για την επιβίωση του.
Η επικοινωνία λοιπόν αποτελεί ύψιστο και πρωταρχικό χαρακτηριστικό της ζωής μας. Λεκτική, μη λεκτική, οπτική, συναισθηματική και ακουστική θα μπορούσαμε να πούμε τα είδη της. Στην ουσία η επικοινωνία βασίζεται στην ανταλλαγή μηνυμάτων και των συναισθημάτων που απορρέουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε ότι το ραδιόφωνο αποτελεί το πιο αγαπητό από όλα τα μέσα επικοινωνίας. Χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, την ίδια στιγμή ακούς το μήνυμα και την πληροφορία αλλά και από συναισθηματική ευφορία κάθε φορά που γίνεσαι ακροατής ενός μουσικού κομματιού που παίζεται στα ερτζιανά κύματα και βοηθά στη δημιουργία χαλάρωσης του οργανισμού.
Για εμάς τους γονείς της Στροφής, το ραδιόφωνο αποτελεί ένα σημαντικό και σπουδαίο μέσο που μας φέρνει σε επικοινωνία με τα παιδιά μας που παρακολουθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα της Στροφής. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που άκουσα το γιο μου τον Θοδωρή να παρουσιάζει ένα θέμα στα πλαίσια της εκπομπής του ραδιοφώνου της κοινότητας. Πήρα πληροφορίες για την καθημερινότητά του, τα συναισθήματά του και για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας στην οποία ανήκει. Συγκινήθηκα, χάρηκα, ένιωσα αισιοδοξία που με αυτόν τον τρόπο ο Θοδωρής επικοινώνησε τα νέα του. Η δυνατότητα που μας δίνεται να στέλνουμε μηνύματα και να σχολιάζουμε κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους, αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά μας, την οποία έχουμε στερηθεί κατά κάποιο τρόπο από την καθημερινότητά μας.
Επίσης ως γονείς παιδιών που ήταν στη χρήση μεταδίδουμε την εμπειρία μας και επικοινωνούμε το συναίσθημά μας και σε άλλους γονείς που ακούνε την εκπομπή και πληροφορούνται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα της Κοινότητας. Τους δίνουμε δύναμη και θετικά μηνύματα υποστήριξης και βοήθειας. Επικοινωνούμε λεκτικά, συναισθηματικά και ακουστικά.
Αυτό μετατρέπει το ραδιόφωνο ως ένα σπουδαίο μέσο επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Το μήνυμα : « Μπορείς αλλά όχι μόνος» μεταδίδεται και γίνεται το σύνθημα μας.
Ραδιόφωνο της ΣΤΡΟΦΗΣ
Οι ραδιοφωνικές εκπομπές εδώ και μια δεκαετία και παραπάνω έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων της ΣΤΡΟΦΗΣ μας. Μέσα σε μια πυκνή καθημερινότητα με ευθύνες, τρέξιμο, στόχους και ωράρια, το Πρόγραμμα έχει βάλει το ραδιόφωνο σαν μια ακόμα προτεραιότητα που μας βοηθάει να αναδυθούμε από τη δοκιμασία της χρήσης.
Για να στήσουμε την κάθε εκπομπή, πιανόμαστε χέρι χέρι ξανά, οι γονείς, οι έφηβοί μας, το προσωπικό της κοινότητας που εμπλέκεται σ΄ αυτή, οι εθελόντριες και εθελοντές που στέκονται πλάι μας σταθερά. Και οι καλεσμένοι μας, οι πολύτιμοι σύμμαχοί μας απ’ τον ευρύτερο κόσμο. Όλοι μαζί σε ένα σφιχτό κύκλο, με τις δυο τουλάχιστον συναντήσεις που απαιτεί η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της κάθε εκπομπής έχουμε μια ακόμα ευκαιρία επούλωσης από το τραύμα της χρήσης. Έχουμε το προνόμιο να αντιμετωπίσουμε μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τις προκλήσεις που βάζει μπροστά μας ο αγώνας για την απεξάρτηση. Οι αγωνίες είναι κοινές αλλά τα βήματα πρέπει να τα πάρουμε καθένας και κάθε μια προσωπικά, είναι οι προσωπικές μας επιλογές, οι προσωπικές μας μάχες και οι προσωπικές μας νίκες ή ήττες!
Με τη δουλειά για τις ραδιοφωνικές εκπομπές δεν είμαστε μόνες στον αγώνα μας πλέον! Μια μεγάλη στοργική παρέα στέκεται δίπλα μας, άνθρωποι που ξέρουν ήδη καλά πώς παλεύεις τους φόβους και τα πισωγυρίσματα κι άλλοι που αναζητούμε τώρα τα πατήματά μας και χαράζουμε με δυσκολία το δρόμο μας. Όλοι μαζί και κάθε ένας από τη δική του θέση φωτίζει τα ερωτήματα προς την καθαρή ζωή.
Η συλλογικότητα αυτή χτίζεται βήμα βήμα. Όταν κάνουμε την αρχική συνάντηση προετοιμασίας όπου απλώνουμε τις πρώτες σκέψεις και τα βιώματά μας για την επόμενη εκπομπή, βάζουμε το θεμέλιο λίθο της και κάνουμε το βασικό σχέδιό της. Ύστερα είναι μια εσωτερική διαδικασία και αναζήτηση που κάνει κάθε μέλος της ομάδας για να βρούμε τη δική μας φωνή, το δικό μας λιθαράκι για το τελικό συνολικό έργο, τη μεγάλη τελική ζωγραφιά της κάθε εκπομπής που βγαίνει στον αέρα.
Το ψάξιμο αυτό ανοίγει προς τις εσωτερικές μας μνήμες αλλά δεν είναι μοναχικό, φωτίζεται από το δυνατό συναίσθημα πως δεν θα είμαστε ποτέ πια μόνες και μόνοι, πως υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος που μας έχει αγκαλιάσει για πάντα αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε εκεί.
Οι δυο ώρες που πραγματοποιείται η εκπομπή και όλη η προεργασία που έχει γίνει παίρνει σάρκα και οστά είναι μια πραγματική γιορτή! Ε, φυσικά έχει πολλή δουλειά και αυτό το στάδιο, ιδίως τα άτομα που έχουν την ευθύνη του συντονισμού και της καθοδήγησης εργάζονται πολύ εντατικά σ’ αυτό το δίωρο. Πάλι είναι ένα μάθημα και ένα στοίχημα για το κάθε μέλος της ομάδας η καλή έκβαση της εκπομπής! Έχουμε μια αγωνία ότι όλα θα κυλήσουν ωραία και θα είμαστε μια καλή συντονισμένη ορχήστρα! Οι τεχνικές δυσκολίες είναι πάντα εκεί, αλλά η ουσία είναι ότι πάντοτε καταφέρνουμε να βγάλουμε ολοκάθαρο ένα δυνατό μήνυμα συλλογικότητας, προσπάθειας και επιτυχίας.
Αυτό επιβεβαιώνεται με τα ωραία μηνύματα που παίρνουμε από τους ακροατές μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!
Ένα άλλο πολύτιμο δώρο μετά την εκπομπή είναι το ωραίο, γαλήνιο συναίσθημα πως πετύχαμε έναν ακόμη στόχο και προχωράμε για τα επόμενα...
«ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ».
Ετυμολογικά η λέξη ραδιόφωνο είναι σύνθετη και προέρχεται από τη Λατινική λέξη radio radius που σημαίνει ακτίνα και phone πού είναι η φωνή. Μέσω μιας συχνότητας μεταδίδονται μηνυματα, ομιλίες μουσικές, συζητήσεις περιγραφές, σε μεγάλες αποστάσεις από άκρη σε άκρη ενός τόπου, χώρου και χρόνου.
Από το 2008 χτυπάει η καρδιά του ραδιοφώνου με το ευρύτερο κοινό έως σήμερα στο όμορφο ηχοστούντιο. Το ραδιόφωνο της Στροφής είναι η φωνή της κοινότητας προς τα έξω. Έχει μεγάλη δύναμη και είναι το καλύτερο όπλο κατά των εξαρτήσεων. Γίνεται με σεβασμό και με ασφάλεια! Η ικανοποίηση στο τέλος της κάθε εκπομπής είναι τεράστια και για τα παιδιά και για τους γονείς που συμμετέχουμε. Στην ομάδα ραδιοφώνου συμμετέχουν οι γονείς -μέλη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ που τα παιδιά τους παρακολουθούν κάποια από τις φάσεις απεξάρτησης του Προγράμματος θεραπείας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ.
Όταν ήρθαμε στο πρόγραμμα με τον γιο μου και πρώτο άκουσα το ραδιόφωνο της Στροφής εντυπωσιάστηκα. Εντυπωσιάστηκα με τη φωνή των παιδιών με τις ωραίες εκπομπές με τους γονείς και ένιωθα μία μεγάλη χαρά και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα. Ανυπομονούσα πότε θα έρθει η Δευτέρα να ακούσω. Έπαιρνα όχι μόνο δύναμη αλλά ικανοποίηση και σιγουριά. Έφτιαχνα εικόνες με το μυαλό μου και ανυπομονούσα πότε θα βρεθώ και εγώ ανάμεσα σε αυτούς τους γονείς της ραδιοφωνικής ομάδας. Θέλω να εκφράσω μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής όπου συμμετέχω και μέσα από τη φωνή μου, τα συναισθήματά μου και να επικοινωνήσω με τους ακροατές δίνοντας το δικό μου μήνυμα για τη πορεία του γιού μου και της δική μου στο πρόγραμμα και την τεράστια σπουδαιότητά του.
Η καθαρή φωνή της Ειρήνης Γαβαλά αλλά και η αγάπη για αυτό που κάνει ως υπεύθυνη της ομάδας των γονιών, με τον εθελοντισμό της δίνει ένα σπουδαίο μήνυμα.
Στην κοινή ραδιοφωνική εκπομπή με τα παιδιά όπου δημιουργήθηκε μετά την καραντίνα, απολαμβάνω την επικοινωνία μου μαζί τους, βλέπω την εξέλιξή τους και χαίρομαι που το ραδιόφωνο γίνεται ένα μέσο θεραπείας και επικοινωνίας και έχει αλληλεπίδραση θετική και στις δύο πλευρές. Η οργάνωση και η αγάπη του Τάσου Γιαννίκου σε αυτό που κάνει αντανακλάται στις φωνές των παιδιών σε κάθε εκπομπή.
Με οικοδεσπότες τα παιδιά μας, βγαίνουν στο φως μεγάλες χαρές και συγκινήσεις ! Έρχεται η σύνδεση, η παρέα σε ένα ταξίδι συναισθημάτων με πολλές ειδήσεις, με νέα ακούσματα και στο τέλος η χαρά και η ικανοποίηση, ότι όλα κύλησαν όμορφα και ωραία. Αυτό που εισπράττουμε από κάθε ραδιοφωνική εκπομπή και υπερτερεί είναι η δύναμη να συνεχίσουμε τη μάχη μας για τη ζωή. Με αγάπη και ομαδικότητα μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!!!!Πάμε μαζί!!!
Το τραγούδι που διάλεξα, είναι «Βάλε το δεύτερο» με την Ελευθερία Αρβανιτάκη».
Καλή ακρόαση και καλή συνέχεια! Σας ευχαριστώ!
«Η ιστορία του ραδιοφώνου»
Γύρω στα 1873 ο Μάξγουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο.
Το 1883, ο Χερτς (Hertz) επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα.
Γύρω στα 1897, ο Μαρκόνι επαληθεύει τα πειράματα του Χερτς και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 χλμ. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή, αλλά σήματα Μορς.
Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Αλεξάντερ Ποπόφ κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων.
Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στη Νέα Υόρκη όταν ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων.
Η μετάδοση αρχίζει την παραμονή των Χριστουγέννων από το ραδιοφωνικό σταθμό της εταιρείας National Electrical Signaling στο Μπράιαντ Ροκ, της Μασσαχουσέπης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια εκτέλεση με βιολί του «Holy Night» του Gounod, καθώς και κομμάτια του Ευαγγελίου του Αγίου Λουκά μαζί με ένα χαιρετισμό για τη γιορτή των Χριστουγέννων που το διάβασε ο ίδιος ο Fessenden. Η ασύρματη μετάδοση φτάνει μέχρι και πλοία που βρίσκονται περισσότερο από 100 μίλια μακριά.
27 Νοεμβρίου 2017 με θέμα «Το ραδιόφωνο» η Στροφή ξανά ξεκινά εκπομπή μέσω δικτύου. Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ. Γονείς της Στροφής γράφουμε τα βιώματα μας, αναζητούμε απλούς τρόπους επικοινωνίας με σκοπό να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της χρήσης και της εξάρτησης που βασανίζουν τους ανθρώπους εκεί έξω. Έχουμε ένα σκοπό, να βοηθήσουμε και να σώσουμε ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε ένα ντόμινο, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο, γιατί όλοι μαζί μπορούμε.
Κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ, πίσω από την ανωνυμία του μικροφώνου, να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου, να κάνω ανθρώπους να χαμογελούν, να πιστέψουν. Μπορώ να δημιουργήσω μία σχέση απευθυνόμενη στον ακροατή γεμάτη έμπνευση, γνώσεις, αληθινά παραδείγματα αλλά και μουσική. Γιατί το ραδιόφωνο είναι και ένα είδος τέχνης, μια μορφή έκφρασης, είναι δημιουργικότητα. Η μουσική μας είναι πάντα σχετική με το θέμα και συμβολίζει κάτι για τον καθένα, οι στίχοι πολλές φορές των τραγουδιών φτιάχνουν μια μεγαλύτερη ενιαία ιστορία. Σαν μια συνάντηση διαφορετικών κόσμων. Είναι μια ολοκληρωμένη και όμορφη πραγματικότητα. Είναι μαγεία.
Νοιώθω τυχερή που έχω αξέχαστες αναμνήσεις από την παραγωγή της εκπομπής του ραδιοφώνου της Στροφής.
11 Φεβρουαρίου 2019, 12η εκπομπή και πρώτη εκπομπή γονείς και παιδιά συνομιλούν με τα παιδιά τους σε ζωντανή μετάδοση, επιλέγουν τα τραγούδια τους. Γονείς και παιδιά μαζί κάνουν εκπομπή. Τι όμορφα συναισθήματα, τι μαγεία!!
Προς τιμή της πρώτης εκείνης εκπομπής, έψαξα και βρήκα αυτό τον συνθέτη που διάλεξε η πρώτη ομάδα ραδιοφώνου.
17 Ιουνίου 1818 – 18 Οκτωβρίου 1893, συνήθως γνωστός ως Charles Gounod , ήταν Γάλλος συνθέτης. Έγραψε δώδεκα όπερες, από τις οποίες η πιο δημοφιλής ήταν πάντα ο Φάουστ (1859). Το Roméo et Juliette (1867) παραμένει επίσης στο διεθνές ρεπερτόριο. Συνέθεσε μια μεγάλη ποσότητα εκκλησιαστικής μουσικής, πολλά τραγούδια και δημοφιλή μικρά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του Ave Maria (μια επεξεργασία ενός κομματιού του Μπαχ ) και το Funeral March of a Marionette.
Θα ακούσουμε το βαλς από την όπερα Φάουστ, La valse de l'opéra 'Faust'- Charles Gounod
Ροή γονιών με επιλογή τραγουδιού :
1. Μαρία Γ.
|
|
|
2. Ξανθή Λ.
|
|
|
3. Δημήτρης Γ.
|
Διονύσης Σαββόπουλος – Πειρατής
|
|
4. Βιβή Κ.
|
Ας κρατήσουν οι χοροί - Δ. Σαββόπουλος
|
|
5. Σταματική Α.
|
Βάλε το δεύτερο - Ελευθερία Αρβανιτάκη
|
|
6. Δώρα Δ.
|
|
|
7.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Enrique Iglesias - SUBEME LA RADIO
|
|
|
Ψαριανός Γρηγόρης ~ Σαν Ραδιόφωνο
|
|
|
radio nowhere and radio radio - bruce springsteen & elvis costello
|
|
|
Elvis Costello & The Attractions - Radio, Radio
|
|
|
Autograph - Turn up the Radio
|
|
|
The Buggles - Video Killed The Radio Star
|
|
|
Queen - Radio Ga Ga
|
|
|
Sigala, MNEK - Radio (Official Video - Sigala Version)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|