Διεθνές Φεστιβάλ Κόμιξ για μικρούς και μεγάλους.
Με πρόεδρο τον Αρτ Σπίγκελμαν, κορυφαία προσωπικότητα των εναλλακτικών κόµικς και συγγραφέα του κλασικού πλέον Maus (βραβείο Πούλιτζερ 1992), ξεκίνησε το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ στις 26 Ιανουαρίου.To φεστιβάλ σε συνεργασία με το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού παρουσιάζει παράλληλα και μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο συνολικό έργο του αμερικανού δημιουργού.
Φέτος, το φεστιβάλ που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο όσον αφορά τα κόμικς, εστιάζει στους ευρωπαίους δημιουργούς με την έκθεση «Η Ευρώπη σχεδιάζει τον εαυτό της». Παράλληλα παρουσιάζει ειδικά αφιερώματα στο Ισπανικό και το Σουηδικό κόμικ, ενώ τιμώμενη χώρα είναι η Ταϊβάν.
Λίγα λόγια για τον Αρτ Σπίγκελμαν
Ο Άρθουρ Σπίγκελμαν γεννήθηκε το 1948 στη Στοκχόλμη από πολωνο-εβραίους μετανάστες. Ώντας παιδί ακόμη, μετακομίζει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη όπου ζει μέχρι σήμερα. Ξεκινά να σχεδιάζει από τα 16 του χρόνια και στη συνέχεια σπουδάζει τέχνη και φιλοσοφία. Από το 1968 και για μια δεκαετία, συνεργάζεται με διάφορα underground έντυπα κόμικς. Το 1980, ξεκινά το περιοδικό «Raw» με τη γυναίκα του Φρανσουάζ Μουλύ. Στο περιοδικό αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά το «Maus», σε επεισόδια και το 1986 εκδίδει τον πρώτο τόμο. Μεταφρασμένο σε πάνω από 20 γλώσσες-και στα ελληνικά-το «Maus: Η ιστορία κάποιου που επέζησε» καταγράφει την ιστορία της οικογένειάς του δημιουργού στα χρόνια του Ολοκαυτώματος κι αποτελεί το μοναδικό κόμικ βραβευμένο με Πούλιτζερ.
Τη δεκαετία του '90 ξεκινά μια δεκαετή συνεργασία με το περιοδικό «The New Yorker» τα κόμικς του οποίου κοσμούν πολλά αμφιλεγόμενα εξώφυλλα του περιοδικού όπως αυτό με το φιλί ανάμεσα στον ραβίνο και την αφρο-αμερικανή γυναίκα το οποίο προκαλεί αντιδράσεις και από τις δύο κοινότητες. Επηρεασμένος από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, δημιουργεί ένα κλασικό πλέον εξώφυλλο που ψηφίζεται ως ένα από τα δέκα καλύτερα των τελευταίων 40 ετών. Λίγους μήνες μετά, παραιτείται από το περιοδικό διαμαρτυρόμενος ενάντια στον κονφορμισμό του αμερικανικού τύπου που παρατηρείται μετά την επίθεση. Το 2004 εκδίδει το «Ιn the shadow of no Towers» όπου αφηγείται την εμπειρία του από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Έκτοτε, ο Αρτ Σπίγκελμαν συνεχίζει να δημιουργεί, να διδάσκει και να παραμένει πρωτοπόρος στη δουλειά του και στις ιδέες του.
Η έκθεση «Αρτ Σπίγκελμαν» θα μεταφερθεί στο στο κέντρο Μπομπούργκ στο Παρίσι τον Μάρτιο και μετά θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Πηγή