«Αν η καλλιτεχνική έκφραση εκτιμηθεί ως ενεργειακό δυναμικό που μπορεί να επενδυθεί και να αποδώσει καρπούς, τότε είναι σίγουρο ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να καταβάλει τον ανήσυχο καλλιτεχνικό κόσμο». Αυτό είναι το μότο του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, οργάνωσης που εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει ένα δυναμικό σχέδιο «πολιτιστικής παρέμβασης» στην πόλη της Αθήνας.
Σε λίγες μέρες, την ερχόμενη Τετάρτη (9/10) στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Βάθης, μια ομάδα καλλιτεχνών, ο Νίκος Τουλιάτος και οι μουσικοί του, θα σημάνουν την αρχή του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών», έναν κύκλο εκδηλώσεων, εντοπισμένο στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται κάτω από την Ομόνοια (πλατείες Βάθης, Καραϊσκάκη, Αγίου Παύλου μέχρι τον σταθμό Λαρίσης) όπου υπάρχουν πολλοί δρόμοι με γαλλικά ονόματα.
Το πρώτο μικρό Παρίσι αφιερώνεται στον Αλμπέρ Καμύ για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, καμπαρέ, βαριετέ, συναυλίες, street events, εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις και φόρουμ με θέμα τον Αλμπέρ Καμύ, τον ιμπρεσιονισμό και τις πολιτιστικές συγγένειες «Αθηνών και Παρισίων». Στον κακόφημο πεζόδρομο της Μαιζώνος, συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το Εθνικό Ωδείο, μίμοι, ζογκλέρ, ακροβάτες, μουσικοί και ζωγράφοι του δρόμου θα αυτοσχεδιάσουν μεταμορφώνοντας την περιοχή σε μια μικρή Μονμάρτρη, αυτή είναι η πρόθεση. «Οταν θα αφήσουμε την οδό Μαιζώνος θα είναι ένας διαφορετικός δρόμος» ανέφερε ο Μάριος Στρόφαλης, εμπνευστής και συντονιστής του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου καθώς και διευθυντής του φεστιβάλ χθες σε συνέντευξη Τύπου.
Μέσα σε οκτώ ημέρες, από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου, θα δώσουν παραστάσεις σε δρόμους, πλατείες, θέατρα, μουσεία, πινακοθήκες, μουσικά καφενεία και άλλους εναλλακτικούς χώρους πάνω από τετρακόσιοι εθελοντές καλλιτέχνες. «Τι σημαίνει να επεμβαίνεις πολιτιστικά σε πρωτεύουσες που είναι πληγωμένες» περιγράφει τους στόχους του φεστιβάλ και γενικότερα του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου ο Μάριος Στρόφαλης.
Θα δούμε, μεταξύ άλλων, το θέατρο «Αλμα» που έκλεισε πέρυσι «να ξανανοίγει μέχρι να πάρει τ’ απάνω του» γιατί όπως εξηγεί ο Μάριος Στρόφαλης «εδώ ήταν γειτονιά θεάτρων», παραστάσεις στο Πάρκινγκ του Εθνικού Ωδείου σε μια προσπάθεια «να χτιστούν πλατφόρμες μη θεατρικές», συναυλίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων στον σταθμό του μετρό «Μεταξουργείο» ενώ η εγκαταλελειμμένη Φίνος Φιλμ στην οδό Χίου θα ανοίξει τις πόρτες της για προβολές και συζητήσεις. «Στην Πλατεία Αγίου Παύλου, εκεί που καθημερινά τα παιδιά παίζουν ξύλο, εμείς θα κάνουμε δρώμενα για να συζητήσουμε πόσο τα παιδιά της πόλης μπορούν να εκτονώσουν την ενέργειά τους αλλιώς, με το να γίνουν μουσικοί ή ακροβάτες» τονίζει ο Στρόφαλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα προγράμματα του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου.
Πρόκειται για τους «Κήπους της Αθήνας» και το πρόγραμμα «Η Πατησίων μας» που τον χειμώνα του 2014 αποσκοπεί σ’ ένα φεστιβάλ στους ιστορικούς κινηματογράφους της περιοχής. Οπως υπενθυμίζει πολύ σωστά ο Μάριος Στρόφαλης: «Αν ανακαλύψεις τους κρυμμένους θησαυρούς της πόλης μπορείς να φτιάξεις ένα οικοδόμημα πάνω από τη σκληρή πραγματικότητα»...
πηγή: