Αρχική Σελίδα : Νέα Αρχικής Σελίδας
Από τον Σεπτέμβριο χώροι προένταξης χρηστών ναρκωτικών στην Αθήνα.

 

Από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τη λειτουργία τους οι δύο χώροι φροντίδας και προένταξης χρηστών ναρκωτικών του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο χώροι οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από τον ΟΚΑΝΑ και τον δήμο Αθηναίων βρίσκονται πλησίον του σταθμού Λαρίσης και στη λεωφόρο Καβάλας.

Πρόκειται για τη δημιουργία προστατευομένων χώρων, στους οποίους "δύσκολοι" χρήστες ναρκωτικών, που αρνούνται να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν στοιχειώδη περίθαλψη, φροντίδα, τροφή, υγιεινή, ενώ θα μπορούν να προχωρούν ακόμη και σε ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών. Τέτοιες πολυδύναμες μονάδες κοινωνικής υποστήριξης για χρήστες ναρκωτικών λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ολλανδία και την Ελβετία, και δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες ναρκωτικών να βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους και να μειώνουν την παραβατικότητά τους, ενώ επιτρέπουν, παράλληλα, στους θεραπευτές να ασκούν συμβουλευτική και παρότρυνση για την ένταξη των "δύσκολων" χρηστών ναρκωτικών σε θεραπευτικά προγράμματα.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του απολογισμού του Οργανισμού για τη διετία 2010-2012.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μ. Μαλλιώρη ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο θα είναι επίσης έτοιμος ο ΟΚΑΝΑ να θέσει σε εφαρμογή την ιατρικώς ελεγχόμενη συνταγογράφηση των φαρμάκων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών, πρόγραμμα για το οποίο είναι ήδη έτοιμες 3 μονάδες σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα αφορά αποκλειστικά και μόνον σταθεροποιημένους χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε θεραπεία, ενώ ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κ. Γαζγαλίδης διευκρίνισε ότι αναγκαιότητα για τέτοιο πρόγραμμα εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνον στην Αττική, όπου η προσφορά θεραπευτικών υπηρεσιών υπολείπεται της ζήτησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, η Μ. Μαλλιώρη τόνισε ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει εξοφλήσει τα χρέη του προς τους προμηθευτές και ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις οικονομικές του υποχρέωσεις έναντι των Κέντρων Πρόληψης, ενώ σημείωσε ότι ο αριθμός των θεραπευομένων του Οργανισμού έχει ανέλθει στους 7.338 σε 54 θεραπευτικές μονάδες, έναντι 4.771 σε 25 μονάδες για το 2009, και ο χρόνος αναμονής στη μακάβρια λίστα του Οργανισμού έχει περιορισθεί από τα 7 χρόνια στα 4,5 για την Αθήνα και από 52 μήνες στον ένα μήνα για τη Θεσσαλονίκη. Η μακάβρια λίστα αναμονής του Οργανισμού "μετράει" περισσότερους από 3.000 χρήστες ναρκωτικών, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.700 είναι στην Αθήνα.

"Όχι" από τον ΙΣΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταφέρεται κατά των χώρων προένταξης: "Η  απόφαση δημιουργίας των χώρων παραμονής χρηστών αποτελεί μία ακόμα πρόχειρη και αποσπασματική λύση προκειμένου να συγκαλυφθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η πολιτική που ακολουθήθηκε στο κέντρο της Αθήνας", πολιτική την οποία ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του ως αποτυχημένη.

 Διαμαρτυρίες από τους εργαζομένους

Από την πλευρά της, πάντως, η επιστημονική επιτροπή του συλλόγου των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση την οποία διένειμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: "Οι δομές παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, ιδιαίτερα όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό: ενεδεικτικά αναφέρεται πως, στην Αττική, το προσωπικό 7 δομών στελεχώνει πλέον 24, γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να αρρωστήσουν, μιας και δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει, ενώ κάθε παθολόγος επισκέπτεται 4 διαφορετικές δομές την εβδομάδα".

Τα προβλήματα στον τομέα της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ αναγνώρισε η Μ. Μαλλιώρη, η οποία υποστήριξε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ένταξη του συνόλου των αιτούντων θεραπείας στις δομές του Οργανισμού.

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η αποστροφή του λόγου της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με την οποία η φετινή τακτική επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον Οργανισμό, ύψους 20 εκατ. ευρώ, δεν φθάνει ούτε καν για τη μισθοδοσία του προσωπικού...

Τέλος, το σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κάνει λόγο σε δική του ανακοίνωση για "επιλεκτική χρηματοδότηση Κέντρων Πρόληψης, αδιαφάνεια ως προς την εισροή των προβλεπομένων εισφορών του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, σωρρευμένες οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 18,4 εκατ. ευρώ, υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης".

Στην παρουσίαση του απολογισμού του Οργανισμού παρευρέθη και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

ΠΗΓΗ

 

Bookmark and Share
Νέα Αρχικής Σελίδας
 
Ακουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΛΙΑΠΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Ακουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
32 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΟΦΗ……O ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΣΤΡΟΦΗΣ: «32 χρόνια ΣΤΡΟΦΗ, 32 χρόνια προσφοράς και αγάπης» τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 15.00
Ρ/Φ ΕΚΠΟΜΠΗ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Η ΣΤΡΟΦΗ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»
Ντοκιμαντέρ του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στην εκπομπή
Ντοκιμαντέρ του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στην εκπομπή "Σημείο Art" της ΝΕΤ "Καθαρό Ραδιόφωνο"
Εκδρομή της Κοινότητας στο «Ράντζο» στο Σοφικό Κορινθίας
Εκδρομή της Κοινότητας στο «Ράντζο» στο Σοφικό Κορινθίας
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr