Αυξάνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδιά μας.
Οχι μόνο οι ενήλικοι που έχουν την ευθύνη των οικονομικών, αλλά και τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης. Μάλιστα είναι τόσο έντονα ώστε τα παιδιά με ψυχοσωματικά προβλήματα που νοσηλεύονται τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί 15%. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αυτοκτονίες ενηλίκων θα αυξηθούν επιπλέον - η αύξηση σε σύγκριση με το 2008, προ της κρίσης, είναι ήδη 22% και αναμένεται να φθάσει στο 27%, πάντα σε σύγκριση με το 2008.
Τα πιο συχνά συμπτώματα στα παιδιά που ωθούν τους γονείς να επισκεφθούν το νοσοκομείο είναι ο έντονος πονοκέφαλος, καθώς και οι έντονοι και επίμονοι πόνοι στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια. «Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής», εξηγεί ο Ελευθέριος Λύκουρας, καθηγητής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.
Δεδομένα και εκτιμήσεις για την ψυχική υγεία, καθώς και άλλα θέματα για την υγεία των Ελλήνων θα παρουσιαστούν στο 38ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (16-19 Μαΐου) στην Αθήνα.
Σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, «και τα παιδιά έχουν άμεση σχέση με τα οικονομικά του σπιτιού», καθώς το 67% όσων διαμένουν στην επαρχία και το 75% όσων διαμένουν στις πόλεις διαπραγματεύονται με τους γονείς το χαρτζιλίκι. Παράλληλα, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια, γίνονται εντονότερα τις περιόδους οικονομικής κρίσης. «Επιπλέον, γυναίκες χωρισμένες και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη», λέει ο κ. Λύκουρας.
Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση των ψυχιατρικών κλινικών στα μεγάλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Αττικόν και στο Αιγινήτειο έχουν συρρικνωθεί οι μονάδες νοσηλείας.
«Υγειονομική βόμβα» AIDS. Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας, στο οποίο το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, είναι η εξέταση για το AIDS, καθώς η «υγειονομική βόμβα» με τις ιεροδούλους και τους πελάτες τους αύξησε δραματικά τις επισκέψεις για εξέταση στα κέντρα ελέγχου και μετατράπηκε σε «ασκό του Αιόλου».
«Δεν υπάρχει επάρκεια στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη. Η ίδια εξηγεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2012 η ομάδα υψηλότερου κινδύνου έγιναν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αυτό θα ανακοινωθεί στο συνέδριο στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης του ΟΚΑΝΑ για τις εξελίξεις στα θεραπευτικά προγράμματα.