Από την πρώτη κι όλα στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη να οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του σταθμού.Έτσι φτιάχτηκε μία ομάδα διαχείρισης του σταθμού, ένα άτυπο διοικητικό συμβούλιο και αποφασίστηκαν τρία βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του
1. Να μην λειτουργήσει ως σταθμός κατήχησης αντλώντας την θεματολογία των εκπομπών του αποκλειστικά από τον χώρο της απεξάρτησης και της θεραπείας
2. Να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό μέσο, με ένα προϊόν που θα απευθύνεται σε ακροατές όλων των ηλικιών
3. Να έχει σύγχρονο χαρακτήρα ,δηλαδή να δώσει το βήμα σε νέες ιδέες και σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν μακρυά από κλισέ και στερεότυπα εκπομπών με περισσότερη φαντασία και ελευθερία.
Έτσι φτιάχτηκε το πρώτο πρόγραμμα αποτελούμενο από εκπομπές ποικίλης κυρίως θεματολογίας και ηχητικά μυνήματα (σποτ) φτιαγμένα από τα μέλη των ομάδων ραδιοφώνου της αλλά και άλλων προγραμμάτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α., καθώς και με την αμέριστη συμμετοχή εθελοντών, επαγγελματιών του ραδιοφώνου και όχι μόνο.
Το πρόγραμμα του σταθμού δεν περιείχε και δεν περιέχει διαφημίσεις. Η αναμετάδοση γίνεται με την ευγενική χορηγία του live 24 και από το site της ΣΤΡΟΦΗΣ στο kethea-strofi.gr στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα streaming 128 kbps και με απεριόριστο bandwith ταυτόχρονης επισκεψιμότητας.
Η πρώτη επίσημη εκπομπή του σταθμου έγινε το Δεκέμβριο του 2010 όπου με πρωτοβουλία του Δημήτρη Κανελόπουλου (e-tetradio.gr) 22 γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί συμμετείχαν στα εγκαίνια του,. Το all star εγχείρημα είχε ως στόχο να γνωστοποιήσει την ύπαρξη σταθμού, ενώ υπήρξαν συνδέσεις με αρκετά ραδιόφωνα των οποίων οι παραγωγοί συμμετείχαν στη δράση. Το σύνολο του προγράμματος μεταδόθηκε από τη συχνότητα του Φιλία 106,7 (μια παραχώρηση της Ε.Ρ.Τ.), ενώ το σύνολο των εκπομπών βγήκε ζωντανά από τα στούντιο της Στροφής
Πέρα από το πλαίσιο λειτουργίας του σταθμού και αφού είδαμε εμπράκτως το μέγεθος των τεχνικών δυνατοτήτων του, αντιλαμβάνεται κανείς πως υπήρχε η ανάγκη δημιουργίας ενός άλλου πλαισίου, αμιγώς εκπαιδευτικού καθότι δεν είχαμε παρόμοια περίπτωση ομάδων ραδιοφώνου και ηχοληψίας σε θεραπευτική κοινότητα ώστε αντιγράψουμε το μοντέλο λειτουργίας της. Αξιοποιώντας την άρρηκτη σχέση του ραδιοφώνου με την γλώσσα, με την τεχνολογία, την θεατρικότητα αλλά και την έκθεση ως καλλιτεχνική έκφανση του μέσου, φτιάξαμε μία πλατφόρμα επιμόρφωσης με βραχυπρόθεσμες θεματικές ενότητες, λαμβάνοντας υπ όψιν την πιθανότητα διακοπής κάποιων εκ των μελών της ομάδας αλλά και το χαμηλό μέσο όρο εκπαίδευσης των πρώην χρηστών.
· Η πλατφόρμα αυτή χωρίζει την εκπαιδευτική διαδρομή των μελών σε τρεις φάσεις τις οποίες αναφέρω επιγραμματικά
1. Στην Α φάση. Διαρκεί 7 εβδομάδες περίπου ανάλογα με το επίπεδο των μελών, όπου γίνεται μία επιδερμική προσέγγιση του ραδιοφώνου κ της ηχοληψίας,του εξοπλισμού ,των προγραμμάτων καταγραφής και αναπαραγωγής του ήχου καθώς και των μεθόδων αξιοποίησης της πληροφορίας μέσω ηχητικών μυνημάτων –Σποτ. Τέλος γίνεται η πρώτη προετοιμασία εκπομπών ανά ομάδα ή ανά πρόσωπο με τη δημιουργία πιλότων.
2. Στη Β φάση απασχολούνται τα μέλη για το υπόλοιπο της θεραπευτικής αλλά και εκπαιδευτικής τους διαδρομής στην κοινότητα και αφορά το αμιγώς πρακτικό κομμάτι της υλοποίησης ραδιοφωνικών παραγωγών,την οργάνωση του ραδιοφώνου στην πράξη,την αρχισυνταξία, αλλά και την ηχοληψία.Αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί η συμμετοχή των μελών στην ραδιοφωνική ομάδα που συμμετέχει ενεργά στο Δεύτερο πρόγραμμά της ΕΡΤ με την εκπομπή επί τόπου Στροφή όπου τα μέλη συνομιλούν με διάσημα πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.
3. Τέλος στην Γ φάση τα μέλη όντας στην επανένταξη πλέον προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους ώς πρόσωπα πλέον αποτελώντας προσωπικό του σταθμού.
Βασικός στόχος της εκπαιδευτική διαδικασίας πέρα από την επιμόρφωση αυτή καθεαυτή είναι η στελέχωση του σταθμού από τα μέλη των ομάδων, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να γίνουν η φωνή των θεραπευτικών κονοτήτων και βεβαίως, ξεπερνώντας την προσωπική τους κρίση να γίνουν φορείς του αισιόδοξου μυνήματος της απεξάρτησης και της δεύτερης ευκαιρίας.
Έτσι, σε συνεργασία πλέον με το προσωπικό και τους εθελοντές του προγράμματος-οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Στροφής-δηλώνουν το παρόν στον κόσμο της πληροφορίας και αποδεικνύουν εμπράκτως πως η απάντηση στη σημερινή κρίση είναι η αλληλεγγύη και η διάθεση για δημιουργία και πως δεν υπάρχει πιο ουσιαστικό ραδιόφωνο από ένα ελεύθερο και καθαρό ραδιόφωνο το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο διάσωσης.
Θα ήθελα κλείνοντας να παρακολουθήσουμε ένα σπότ που επιμελήθηκε η ομάδα ραδιοφώνου και οπτικοποιήθηκε για τις ανάγκες μίας εκδήλωσης του συλλόγου γονέων και πιστεύω πως θα σας μεταφέρει μία καλή εικόνα για τα προαναφερόμενα.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
|