Η επόμενη μέρα της ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ με καλεσμένο τον ΓΙΩΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
"Από το μηδέν ξανά
και από την αρχή μαζί
πως να πνιγούμε
αν είμαστε μαζί!"
Γιώργος Δημητριάδης
"Από το μηδέν" ξεκινούν τη ζωή τους τα παιδιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. "Από το μηδέν" ονομάζεται και ο νέος δίσκος του Γιώργου Δημητριάδη. Σύμπτωση; Μάλλον ναι. Παρόλα αυτά, εμείς κρατάμε το συμβολικό κομμάτι της πρώτης παρουσίασης στο ραδιόφωνο του "Από το μηδέν", της τελευταίας δουλειάς του Δημητριάδη, στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ. Διαβάστε στη συνέντευξη που ακολουθεί τις απόψεις ενός ρόκερ και όχι ροκά, όπως ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά, για τη μουσική, τις εξαρτήσεις, την εφηβεία και τη σημερινή Ελλάδα.
Ο Γιώργος Δημητριάδης δήλωσε:
ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ:
"Νιώθω πάντα αμηχανία όταν μου ζητούν να μιλήσω για τα τραγούδια μου. Όχι λόγω σεμνότητας, σεμνοτυφίας, καλλιέργειας ή χαμηλού προφίλ ενός σοβαρού έντεχνου καλλιτέχνη, αλλά γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να αναλυθούν. Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με τους μουσικούς μου ήρωες, αλλά ο JohnLennon, ο PaulMcCartneyή ο BobDylan ποτέ δεν κάθισαν να εξηγήσουν, γιατί έγραψαν ένα τραγούδι. Δεν αναλύονται αυτά. Η μουσική έχει την τρομερή δυνατότητα να αυτονομείται από τον δημιουργό. Δεν του ανήκει πια. Γίνεται ένα κοινό κτήμα. Αν αρχίσω να μιλάω για τη μουσική θα φανώ υπερφίαλος, αλαζόνας και θεωρώ σημαντικό να αποκτήσει ο ακροατής τη δική του άποψη για τη μουσική μου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα λογοκρατούμενη. Γεγονός που έχει κυρίως αρνητικά στοιχεία. Ζούμε σε έναν τόπο που οι άνθρωποι μιλάνε πολύ, αλλά πράττουν λίγο. Καθορίζονται από ό, τι λένε και όχι ό, τι κάνουν. Εγώ προτιμώ να είμαι ό, τι κάνω και όχι ό, τι λέω."
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:
"Στη δεκαετία του 80 υπήρχαν ομάδες κουλτούρας του δρόμου. Με τις δικές τους στάσεις κ συμπεριφορές. Ήταν ωραίο αυτό. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να ανήκει σε ομάδες. Τέτοιες ομάδες σε παλιότερες δεκαετίες είχαν κολλήσει με ένα lifestyleμουσικής, όπως οι mods, από τους οποίους έχω επηρεαστεί πολύ."
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ:
"Ο άνθρωπος είναι ένα εξαρτητικό ον. Εξαρτάται από σχέσεις, από γονείς και δυστυχώς κάποιες φορές από ουσίες. Προτιμότερο βέβαια είναι να είναι εξαρτητικός στις σχέσεις του. Να έχει ανάγκη να δώσει, να αγαπήσει. Είμαστε εξαρτημένοι από ανθρώπους, κάτι που κατάλαβα με την πάροδο του χρόνου. Έχω χάσει τη μητέρα μου εδώ και κάποια χρόνια και είμαι ακόμα εξαρτημένος από εκείνη. Έχω μέσα μου την εικόνα της, την κουβαλάω. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα μου. Εξάρτηση στις σχέσεις είναι η αγάπη. Η ανάγκη να δώσεις και να πάρεις. Έχουμε την ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί. Σε μια κοινωνία, λοιπόν, που δεν δημιουργεί τις συνθήκες της αποδοχής, σε μια ζωή που υποχρεώνει τον άνθρωπο σε απομόνωση, στη σύγχρονη νεοελληνική κακομαθημένη οικογένεια της κατανάλωσης των τελευταίων 20-30 ετών, δημιουργούνται τα σπάργανα για διαφυγές, υπεκφυγές και εξαρτήσεις από ουσίες. Στην πραγματικότητα η απομόνωση, η ψύχρα και ο πάγος ωθούν τον κόσμο σε εξαρτήσεις."
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:
"Ζούμε στην εποχή του πάγου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι. Το αγαπάμε το παιδί μας, αλλά δεν ασχολούμαστε με αυτό. Δεν είναι ανάγκη να του πηγαίνουμε το φαγητό κάθε μέρα, αλλά να του δείχνουμε ενδιαφέρον. Οι γονείς σήμερα είναι αδιάφοροι. Αφήνουν μόνα τους τα παιδιά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτεθειμένα σε διάφορα πράγματα. Είναι δύσκολη η εφηβική ηλικία. Ανασφάλειες. Ανάγκη επιβεβαίωσης. Ο πρώτος τόπος που θα πάρεις την επιβεβαίωση είναι η οικογένεια. Διαφωνώ με όσους δεν θεωρούν την οικογένεια κοινωνικό κύτταρο. Έτσι και καταστραφεί η οικογένεια δεν υπάρχει κοινωνία πλέον."
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ:
"Ένας νέος οδηγείται στα ναρκωτικά για διάφορους λόγους. Κάποιες φορές είναι η ανάγκη ενός ανθρώπου να αντιδράσει υποσυνείδητα στην κοινωνία και να φωνάξει βοήθεια χωρίς ο ίδιος να το λέει άμεσα. Κάποιες άλλες, αιτία είναι η ανάγκη του πειραματισμού και τις μαγκιάς. Π. χ. το κάνει η παρέα, οπότε θα το κάνω κι εγώ. Έτσι απλά. Στη συνέχεια οι γονείς απορούν: "Μα πώς συνέβη στο παιδί μας"; Δεν τους κατηγορώ. Δεν μπορούν να έχουν πάντα τον απόλυτο έλεγχο του τι γίνεται στη ζωή των παιδιών τους. Όπως και να έχει, εγώ δεν τα γουστάρω τα ναρκωτικά. Πιστεύω στην θετική ενέργεια. Στη δημιουργία. Όχι στη γκρίνια. Όχι στη μιζέρια. Δεν είμαι τύπος που είχα σχέση με υποκατάστατα."
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ»:
"Το κομμάτι αναφέρεται σε ένα συλλογικό εμείς. Βάζω μέσα και τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να απολογηθούμε στον εαυτό μας για την κατάσταση που φτάσαμε. Αυτή είναι και η άποψη μου για τη σημερινή κρίση. Δίχως ατομική αναγνώριση μικρής ή μεγάλης ευθύνης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο. Για αυτό το λόγο, το τραγούδι είναι στο πρώτο πληθυντικό. Είμαστε όλοι εδώ. Από το μηδέν ξεκινάει ο τόπος. Ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω, θεωρώ ότι μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Είναι καλό κάτι να πεθαίνει για να αναστηθεί. Βέβαια, εμείς συνηθίζουμε να λέμε «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Αυτό μας έφαγε. Ας πεθάνει η Ελλάδα για να ξαναγεννηθεί."
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ:
"Υπάρχουν φορές που περνάω καλά στις συνεντεύξεις μου και φορές που περνάω βαρετά. Καμία φορά, όμως, δεν έχω προσβάλει άνθρωπο για κάποια ερώτηση που μπορεί να μου κάνει. Μερικές φορές κάποια πράγματα με ενοχλούν, αλλά δεν θέλω να προσβάλω κανένα. Μπορώ να πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτή συνέντευξη ήταν πολύ όμορφη, γιατί γίνεται με παιδιά που η καρδιά τους είναι αγνή."
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ:
«Να μην μιζεριάζετε. Να έχετε δύναμη και πίστη στον εαυτό σας! Το βασικό κίνητρο είναι ότι θέλω να ζήσω και ότι πρέπει να βρω τον εαυτό μου. Ένας άνθρωπος που κάνει χρήση δεν είναι πλέον ο εαυτός του».
"O κ. Δημητριάδης είναι απλά ένας φοβερός άνθρωπος. Απίστευτη προσωπικότητα! Τόσο εγώ όσο και η Νατάσα το ευχαριστηθήκαμε. Απόλαυσα πραγματικά την πυγμή, το πάθος, τις θέσεις και το πατρικό ένστικτο του. Μια rock and roll εκπομπή γεμάτη ενέργεια!", Χριστίνα, μέλος της ομάδας ραδιοφώνου.