Εξερευνώντας το Ναυάγιο με τις κολόνες.
Φωτογραφία από Meduproject.
Τα νησάκια των Mεσσηνιακών Οινουσσών αποτελούν μία από τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες της Μεσογείου για διεθνή έρευνα και μελέτη της ενάλιας αρχαιολογίας. Το τοπίο και η αρχαιολογία «συναντώνται» σε ένα μοναδικό σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην τοποθεσία αυτή το 2010 η Meduproject, εταιρεία που δημιουργήθηκε μέσω του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχαιολογία και Τοπίο της Μεσογείου» με έμφαση στο «Ναυάγιο με τις Κολόνες» της νήσου Σαπιέντσα.
Σε διεθνή ημερίδα για την ενάλια αρχαιολογία που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα ελληνο-ιταλικού εκπαιδευτικού προγράμματος που διοργανώθηκε το 2010 υπό την αιγίδα του καθηγητή Αντρέα Νανέτι στη Μεσσηνία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meduproject, Αντρέα Νανέτι (καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο College Year in Athens και το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας) διοργάνωσε το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.
Τα πρώτα αποτελέσματα αυτή της συνεργασίας πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την ενάλια αρχαιολογία που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Η Meduproject είναι η μόνη ακαδημαϊκή εταιρεία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία· διεξάγει έρευνες και μελέτες στα πεδία του πολιτισμού, της ιστορίας, της επιστήμης και της οικονομίας, συντονίζει πολιτιστικά γεγονότα, εκθέσεις και εκδόσεις, και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο.
Τα νησιά και τα σημεία ελλιμενισμού της Νότιας Μεσσηνίας αποτελούν ένα στρατηγικό κόμβο των θαλάσσιων δρόμων ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό ήταν το παράκτιο τμήμα που έπρεπε να προστατευθεί από όλες τις θαλασσοκρατίες που ήλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους από την Ανατολή μέχρι τη Δύση στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, μόνο κατά την περίοδο των τριών περίπου αιώνων της Ενετικής διακυβέρνησης (1207-1500) αυτές οι περιοχές γνώρισαν μία υψηλού επιπέδου ανάπτυξη, που παρόμοια δεν είχαν αγγίξει ποτέ, ούτε πριν, ούτε μετά.
Σήμερα, οι περιοχές αυτές παρέχουν στους ερευνητές και στα ανώτατα εκπαιδευτικά προγράμματα την κατεξοχήν ιστορική τεκμηρίωση τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και ποιότητας των γραπτών, μνημειακών και αρχαιολογικών μαρτυριών που σχετίζονται με το Κράτος της Βενετίας στη Μεσόγειο.