Η κόρη μας δίνει πανελλήνιες φέτος, αλλά διαπιστώσαμε ότι κάνει κατάχρηση αλκοόλ όταν βγαίνει τα βράδια με τις παρέες της. Τι μπορεί να την οδηγεί σε αυτήν την συμπεριφορά;
Με τις προκλήσεις που περιβάλλουν τους νέους σήμερα, εκείνοι απειλούνται κάθε στιγμή να βυθιστούν σε μια νοσηρότητα, είτε εκείνη ονομάζεται κατάθλιψη είτε εξαρτήσεις ή μοναξιά.
Σε πρόσφατη έρευνα σε μεγάλο δείγμα μαθητών ηλικίας 15 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ότι οι τέσσερις στους πέντε μαθητές έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ ο ένας στους τρεις πίνει έξι ποτά σε μία τυπική νύχτα διασκέδασης.
Η γενετική προδιάθεση στον αλκοολισμό και η επίδραση του περιβάλλοντος στην δύναμή της να «σπρώχνει» τον νέο στην εξάρτηση είναι καθοριστικές. Για παράδειγμα, εάν ένα μέλος την οικογένειας έχει εξάρτηση από το αλκοόλ, τότε το παιδί είναι πιθανόν να αναπαράγει την εξάρτηση.
Οι νέοι που πάσχουν από κατάθλιψη, έντονο άγχος ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές θεωρούνται πιο ευάλωτοι στις καταχρήσεις και τις εξαρτήσεις. Ενδέχεται για παράδειγμα η κόρη σας να μην μπορεί να διαχειριστεί το άγχος της για τις επερχόμενες πανελλήνιες και να το κατευνάζει με την χρήση αλκοόλ.
Η ομάδα των συνομηλίκων στην οποία εκείνη ανήκει και ο βαθμός της πίεσης που μπορεί να δέχεται επιδρούν αρνητικά. Η χρήση αλκοόλ δυστυχώς φαντάζει στα μάτια ενός νέου ως σύμβολο δύναμης και αυτονομίας.
Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί της για τους κινδύνους του αλκοόλ για την υγεία της και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή της, διασφαλίζοντας ένα θετικό και σταθερό οικογενειακό πλαίσιο, το οποίο θα προάγει την αποδοχή και την επικοινωνία και όχι τις αυτοκαταστροφικές διεξόδους.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr
πηγή