Αρχική Σελίδα : Νέα : Τα Νέα μας
Η ιστορία ενός πότη και το "ζόρι" της απεξάρτησης

  Η εμπειρία 50χρονου που «καθάρισε»

Της Ιωαννας Φωτιαδη

«Περπατώ στον δρόμο και μπορώ να διακρίνω γύρω μου όσους έχουν πιει», λέει στην «Κ» ο 50χρονος Απόστολος,επιχειρηματίας, που εδώ και 684 μέρες -το τονίζει αυτό- είναι «στεγνός». Η εξομολόγησή του συνοδεύεται από τα στοιχεία των ειδικών που κάνουν λόγο για δραματική πτώση του μέσου όρου ηλικίας όσων αποκτούν έξη στο αλκοόλ. «Ηταν για τους άνδρες πάνω από τα τριάντα, σήμερα λίγο πάνω από τα 18 χρόνια», λένε στην «Κ».

Ο κ. Απόστολος για πάνω από τριάντα χρόνια κατανάλωνε κάθε ημέρα μισό κιλό κρασί και τουλάχιστον τρία ποτήρια ουίσκι. «Ενιωθα δυνατός, αλλά όχι ικανός, δυστυχώς αυτό ήταν το δεκανίκι μου», εξομολογείται με παρρησία σήμερα. Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε οινοπαραγωγό περιοχή, ξεκίνησε πολύ νωρίς την κατανάλωση κρασιού, «που ήταν μέρος της καθημερινής μας ζωής». «Οταν έγινα πατέρας, έκοψα εν μια νυκτί το κάπνισμα, αλλά η απόφαση για το αλκοόλ ήταν πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο την πήρα. Ξέρετε πώς; Από φόβο ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στον ρόλο του πατέρα». Ναι, έκοψα το ποτό για τις δύο κόρες μου, καταλήγει.

«Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι έρχονται σε μας όταν συνειδητοποιούν ότι “δεν πάει άλλο”», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αντώνης Πάριος, ψυχοθεραπευτής, υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). «Σε αυτό το σημείο φτάνουν συνήθως ύστερα από 10-15 χρόνια συστηματικής χρήσης». Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ παρακολουθούν περίπου 70 χρήστες, ενώ και περίπου 40 συγγενείς τους συμμετέχουν σε ομαδική ψυχοθεραπεία. «Εξαιτίας των περικοπών, άλλα 80 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής».

«Παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ κατεβαίνει· πριν από δέκα χρόνια οι άνδρες ξεκινούσαν την παθολογική κατανάλωση αλκοόλ μετά τα 30, σήμερα, όμως, αμέσως μετά το σχολείο, στα 18», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χαράλαμπος Μητσώνης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής και διευθυντής του εξωτερικού προγράμματος απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, 18 ΑΝΩ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στατιστικά του ΚΕΘΕΑ για το 2012 η ηλικία έναρξης δοκιμής αλκοόλ είναι από 11-15 χρόνων για το 44%, από 16-18 χρόνων για το 44%, ενώ ένα 12% δοκιμάζει μέχρι τα 10 του χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των θεραπευομένων και στις δύο μονάδες είναι 35-45 ετών.

«Παράλληλα αυξάνονται τα περιστατικά γυναικών με εξάρτηση από το αλκοόλ», προσθέτει ο κ. Μητσώνης· «η παλιά αναλογία μιας γυναίκας έναντι τεσσάρων ανδρών τείνει να διαφοροποιηθεί». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ξεκινούν την εν λόγω συνήθεια στο διάστημα μεταξύ 27-35 χρόνων ενώ «η πρόγνωση για την απεξάρτηση των γυναικών δεν είναι καλή, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτες στο στρες».

Κάθε χρόνο ζητούν βοήθεια από τα προγράμματα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ 700-800 άτομα. «Λειτουργούν διαφορετικά προγράμματα: ένα εξωτερικό, ένα πρόγραμμα ημέρας και δύο κλειστά προγράμματα, το “δέκατο” που περιλαμβάνει βραχεία νοσηλεία περίπου τριών μηνών και το “18” που απαιτεί νοσηλεία έξι μηνών». Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά· «για το κλειστό πρόγραμμα έχει φτάσει το 51% και για όλα τα προγράμματα το 35,5%», αναφέρει ο ίδιος.

Ενας ακριβής υπολογισμός του αριθμού ατόμων με εξάρτηση από το αλκοόλ είναι παρακινδυνευμένος. Παλαιότερη έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) έκανε λόγο για 250.000-300.000 άτομα σε όλη τη χώρα. «Εκτιμώ ότι σήμερα μπορεί να έχουν φτάσει τις 500.000», λέει ο κ. Πάριος. Τι φταίει; «Η κρίση δημιουργεί συνθήκες για να εκδηλωθούν ψυχικές ασθένειες και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στα άκρα», απαντά ο ίδιος. «Δεν θεωρώ την οικονομική κρίση ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα», αντιτείνει ο κ. Μητσώνης, καθώς «η άνοδος των εξαρτήσεων προϋπήρχε και οφείλεται στην αποδόμηση της οικογένειας και σε μια γενικότερη κρίση αξιών και θεσμών».

πηγη: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αναδημοσίευση από LIFO

Bookmark and Share
Τα Νέα μας
 
Καθαρές διακοπές για μένα σημαίνει...
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ "Μπορείς αλλά Όχι Μόνος" από τη Ζάκυνθο
Σχολείο και χρήστες ναρκωτικών - Όταν οι απόβλητοι του εκπαιδευτικού συστήματος ξαναγυρίζουν στα θρανία
Οι σύλλογοι εργαζομένων θεραπείας και πρόληψης για τη "Γιορτή κάνναβης"
Πανελλαδική εκστρατεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Κομπάνι
Όπως και στην Κατοχή, σήμερα οι άνθρωποι φοβούνται
1ο Μετεκπαιδευτικό Επιστημονικό Συμπόσιο Κοινωνικής Εργασίας
Γκολ στη φτώχια
"Μαγειρικές εντός" από τον Ηλία Μαμαλάκη και το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στη Μυτιλήνη
Απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ οδηγείται στην φυλακή
4η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ
Σύλλογος Εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ σε δράση!
Πρόσκλση σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού αναλαμβάνουν τη συντήρηση έργων τέχνης
ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ με καλεσμένο τον Φαίδωνα Καλοτεράκη, Ειδικό Βοηθό Διευθυντή ΚΕΘΕΑ
ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ με καλεσμένο τον Φαίδωνα Καλοτεράκη, Ειδικό Βοηθό Διευθυντή ΚΕΘΕΑ
Στιγμιότυπα από την χειμερινή εκδρομή των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στα Γρεβενά
Στιγμιότυπα από την χειμερινή εκδρομή των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στα Γρεβενά
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr