Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται συνεχώς. Μαζί με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αυξάνεται η ανεργία, η οποία βρέθηκε στο 24,4% (Iούνιος 2012) και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αύξηση ανεργίας (από 17,2% τον Ιούνιο του 2011 σε 24,4% τον Ιούνιο του 2012) και βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη σε ποσοστά ανεργίας μετά την Ισπανία (25,1%).
Το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο στην Αμερική ήταν 8,1% και στην Ιαπωνία 4,1%, ενώ το μέσο ποσοστό, τον Αύγουστο του 2012, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 10,5% και στις χώρες του ευρώ 11,4%. Η Ελλάδα επίσης είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας (55,4% το Ιούνιο του 2012) σε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Είτε πρόκειται για το κραχ του 1929 στην Αμερική, την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, τη διεθνή οικονομική κρίση του 1990 στην Ασία, οι μελέτες δείχνουν ότι οι συνέπειες για την κοινωνία είναι δραματικές και ότι χρειάζονται μέτρα για να περιοριστεί η έντασή τους.
Μια έντονη και παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς σχετίζεται με υποσιτισμό και κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, αύξηση της ανεργίας, κατάθλιψη, αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και αυτοκτονιών, προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, βία, παραβατικότητα, περιβαλλοντικά προβλήματα, αύξηση της κοινωνικής ανισότητας, παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπο-εκπαίδευση, μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κατάχρηση νόμιμων και παράνομων ουσιών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια ενισχύονται επίσης από τα συχνά φαινόμενα παραπληροφόρησης, οδηγώντας σε καταστάσεις φόβου ή πανικού και σε ξεσπάσματα βίας και κοινωνικού ρατσισμού.
Ωστόσο, τα μέτρα που παίρνονται σήμερα στην Ελλάδα αντί να μειώσουν επιδεινώνουν τα προβλήματα.
Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική και οδηγούμαστε σε βαθειά κοινωνική κρίση. "Μας πιέζει κυρίως το αδιάκοπο άγχος της αναμονής μιας απρόβλεπτης καταστροφής. Το άγνωστο και αβέβαιο της μοίρας μας".
Είναι εντυπωσιακό ότι οι φράσεις αυτές, που μοιάζουν σα να βγήκαν μόλις τώρα από το στόμα το δικό μας ή του διπλανού μας, είναι παρμένες από μια έρευνα που πραγματοποίησαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής τέσσερις Έλληνες επιστήμονες για την ψυχοπαθολογία της πείνας, του φόβου και του άγχους.
Συμπολίτες μας ψάχνουν στα σκουπίδια, οι ουρές στα συσσίτια συνεχώς μεγαλώνουν , οι τοκογλύφοι και τα ενεχυροδανειστήρια, έστω και με νόμιμη άδεια, θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενα την ανάγκη των άλλων.
Και οι γερμανοί πολιτικοί μας απειλούν κάθε τόσο ότι θα επιβληθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα ή με τα λόγια των Ελλήνων της κατοχής: "Οι κατακτητές φρόντιζαν να διατηρούν το αίσθημα της αβεβαιότητας, του συνεχώς επικίνδυνου".
Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους είναι εδώ. Mήπως κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα;
Πηγή