Αρχική Σελίδα : Η Σκέψη της Στιγμής
Σήμερα, η σκέψη της ημέρας της Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

31/5, ημέρα κατά του καπνίσματος και η διεθνής κοινότητα συζητάει για τις βλαβερές συνέπειες που έχει το κάπνισμα  από το προσωπικό στο στενό οικογενειακό περίγυρο, το συλλογικότερο έως το κοινωνικό, δίνοντας παροτρύνσεις για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς τη «συνήθεια» του καπνίσματος.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Σύμφωνα και με τον πλήρη οδηγό για τις νόμιμες και τις παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες, DRUGS, Harry Shapiro, Εκδόσεις Ερευνητές - ΚΕΘΕΑ, 2009, σελ.232, […η νικοτίνη είναι ένα ναρκωτικό με περίπλοκες επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Απορροφάται πολύ γρήγορα από τους πνεύμονες, έτσι ώστε κάθε εισπνοή να έχει σχεδόν άμεση και ξεχωριστή επίδραση. Τα επίπεδα νικοτίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καπνίσματος ενός τσιγάρου και ύστερα πέφτουν ραγδαία μέχρι το επόμενο κάπνισμα. Η αμεσότητα της επίδρασης θεωρείται ότι συμβάλλει στο να κάνει το κάπνισμα ελκυστικό, ενώ η ραγδαία μείωσή της οδηγεί στη συχνή χρήση…]

[…Η πιο εντυπωσιακή πλευρά του καπνίσματος είναι ο βαθμός εξάρτησης και η συστηματική χρήση. Οι άνθρωποι που αρχίζουν το κάπνισμα τείνουν να αυξάνουν την κατανάλωση μέχρι να γίνουν συστηματικοί καπνιστές. Αν σταματήσουν, νιώθουν ανησυχία, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη...].

 

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Στη ΣΤΡΟΦΗ, στη δική μας Κοινότητα Εφήβων Απεξάρτησης από Ψυχοτρόπες Ουσίες,  σε καθημερινή βάση τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες ώστε κάθε έφηβος/η που εντάσσεται στο  θεραπευτικό μας πλαίσιο να πετύχει την αποχή και από μια ουσία που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή.  Τη νικοτίνη. Οι προσπάθειες που γίνονται δεν αποσκοπούν μόνο στην αποχή από τη νικοτίνη, αλλά και στη συνειδητοποίηση των παιδιών της συστηματικής χρήσης του καπνίσματος, που δηλώνει την εξαρτητική σχέση με τη νικοτίνη, εντέλει. Το εγχείρημα δύσκολο, καθώς είναι σημαντικό να αποκτήσει κάποιος τη δύναμη της αλλαγής.

Οι έφηβοι και λίγο πιο μετά από την τυπική ενηλικίωσή τους βρίσκονται σε μια  διαδικασία διαμόρφωσης  της ταυτότητά τους, προκειμένου να αποκτήσουν  μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον εαυτό τους και στη ζωή.

Η εμπειρία μας λέει πως μια τέτοια προσπάθεια, αποχής από κάθε είδους εξαρτητικές ουσίες, για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να στηρίζεται καταρχήν στη βασική αρχή της προσωπικής απόφασης για αλλαγή.  Για την ενίσχυση της αλλαγής απαραίτητη φαίνεται να είναι η έμπρακτη υποστήριξη ενός  ενήλικα τουλάχιστον που λειτουργεί ως θετικό πρότυπο στον κύκλο επιρροής του εφήβου. Έχει να κάνει με την υπεύθυνη στάση του ενήλικα όπου θα επηρεάσει τον έφηβο που έρχεται σε επαφή μαζί του,  καθώς παίζει έναν ρόλο –πρότυπου.

Η προσωπική απόφαση για αλλαγή, πρώτα απ’ όλα των ενηλίκων που έρχονται σε επαφή με εφήβους (γονείς, εκπαιδευτικοί, θεραπευτές, επιμορφωτές), σχετικά με την μη αποδοχή του καπνίσματος, οπότε και με την διακοπή του, εφόσον υφίσταται,  δίνει το μήνυμα εμπράκτως και στους εφήβους που βρίσκονται στον κύκλο επιρροής του, για την αποτροπή τους από το κάπνισμα ή τη διακοπή του, εάν έχει ξεκινήσει.

Οι προσπάθειές μας στο παρελθόν στην Κοινότητα της ΣΤΡΟΦΗΣ για το θέμα της αποχής των παιδιών από το κάπνισμα, είχαν τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού και του κανόνα, οπότε  δεν αποβήκαν  αποδοτικές.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα και από εσωτερικές διεργασίες του πλαισίου στην ανάπτυξη ενός ελκυστικότερου θεραπευτικού μοντέλου για έφηβους/νεαρούς ενήλικες, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι πρώτα απ’ όλα μετράει η σχέση που οι έφηβοι καταρχήν έχουν και  εμπιστεύονται με τους ενήλικες/θεραπευτικό προσωπικό της Κοινότητας.

Στη συνέχεια, η σχέση αυτή της εμπιστοσύνης, και όταν ο ενήλικας – θεραπευτικό προσωπικό αποτελεί θετικό πρότυπο ως προς τα παιδιά της Κοινότητας και αποφασίζει να διακόψει από  τη «συνήθεια» αυτή,  τότε τα παιδιά  υιοθετούν αυτή την απόφαση και κάνουν τις προσπάθειές τους για να γίνει και δική τους πράξη.

Επιπλέον, γνωστή είναι  η επιρροή που ασκείται μεταξύ των συνομηλίκων και το αντίκτυπο που έχει η σχέση αυτή στην απόφαση ενός νεαρού ατόμου στο θετικό ή στο αρνητικό.  Εφόσον η επιρροή των συνομηλίκων είναι στην κατεύθυνση υιοθέτησης ενός θετικού προτύπου, τότε οι πιθανότητες σταθεροποίησης μιας απόφασης για αλλαγή ενός εφήβου προς το θετικό γίνεται ρεαλιστική και σιγά-σιγά επεκτείνεται και σε άλλες επιλογές, έως ότου ο έφηβος να οδηγηθεί σε μια αλλαγή στάσης ζωής που να βασίζεται σε μια αντίληψη εκτίμησης εαυτού όπως η ακόλουθη: «Προσέχω τη ζωή μου, τον εαυτό μου, νοιάζομαι για αυτόν και δεν τον καταστρέφω, οπότε απέχω απ ’ό,τι μπορεί να έχει βλαπτική συνέπεια προς εμένα». Αυτό τον ρόλο άλλωστε έχει στην Κοινότητα η λειτουργία του γκρουπ συνομηλίκων όπου βοηθάει τα μέλη της κοινότητας στην κινητοποίηση και στην ενίσχυση της απόφασή τους για μια καθαρή ζωή, επιτυγχάνοντας  σταδιακά μικρές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα.

 

Τι λέει  μέλος της Επανένταξης και της ομάδας μη καπνιστών της ΣΤΡΟΦΗΣ

 

“Είμαι η Χριστίνα και είμαι καθαρή 23 μήνες! Τους 9 μήνες από αυτούς εκτός απ’ το ότι είμαι καθαρή από τις ναρκωτικές ουσίες, δεν καπνίζω κιόλας!! Μεγάλο πράγμα να κόβει κάποιος το κάπνισμα μες την Κοινότητα. Και δεν είμαι η μόνη… Οι περισσότεροι από τη ΣΤΡΟΦΗ το έχουν καταφέρει.

 

Σήμερα λοιπόν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Να σας πως λοιπόν ότι για εμάς κάθε μέρα (έτσι κι αλλιώς) είναι γιορτή. Αυτές τις ημέρες απλά το φωνάζουμε και λέμε ΝΑΙ σε μια καθαρή ζωή με νόημα χωρίς εξαρτήσεις από οποιαδήποτε ουσία!!”

Χριστίνα, μέλος της Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

 

 

ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ (συνοπτικά συμπεράσματα)

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τη δύναμη του γονεϊκού πρότυπου στα παιδιά και του οικογενειακού περιβάλλοντος, όσον αφορά τη «συνήθεια» του καπνίσματος.

Ενδεικτικά, καταγράφουμε τα σημαντικότερα αποτελέσματα από μερικές έρευνες που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν για το θέμα της συνήθειας του καπνίσματος γονέων και παιδιών σε συνάρτηση με την ανάπτυξη συνηθειών καπνίσματος και από τα παιδιά.

 

·      Σύμφωνα με τη μελέτη που διερεύνησε την προοπτική της παύσης του καπνίσματος από τους γονείς και τις καθημερινές συνήθειες καπνίσματος των παιδιών, το σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν ότι: η παύση του καπνίσματος από τους γονείς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καθημερινών συνηθειών καπνίσματος από τα παιδιά τους.

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα, εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερους κινδύνους σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι γονείς δεν κάπνισαν ποτέ.

Nine-year prospective relationship between parental smoking cessation and childrens daily smoking”, Περιοδικό Addiction, Τεύχος 98, Αριθμός 5, Μάιος 2003, Jonathan B. Bricker, Ms, Brian G. Leroux, PHD, Arthur V. Peterson, JR., PHD, Kathleen A. Kealey, CTR, Irwin G. Sarason, PHD, M. Robyn Andersen, PHD, Patrick M. Markek, Ms

 

·      Σε άλλη μελέτη αναφέρεται ως βασικό συμπέρασμα , ότι το οικογενειακό ιστορικό καπνίσματος μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πρόβλεψης υψηλών επιπέδων έντονης επιθυμίας για κάπνισμα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

A family history of smoking predicts heightened levels of stress-inducted cigarette craving, Περιοδικό Addiction, Τεύχος 98, Αριθμός 5, Μάιος 2003,

Joel Erblich, Yael Bouarsky, Bonnie Spring, Raymond Niaura, and Dana Bovbjerg

 

·      Τα αποτελέσματα μιας τρίτης μελέτης σχετικά με τις «συνήθειες» του καπνού, συσχετίζοντας τις τρέχουσες συνήθειες του καπνίσματος των γονιών με τις συνήθειες του καπνίσματος αδερφών, φίλων και συντρόφων υπογραμμίζουν τη σημασία τόσο των κοινωνικών όσο και των γενετικών επιρροών στις συνήθειες του καπνίσματος, με τις γενετικές επιρροές να αυξάνονται μαζί με την ηλικία του συμμετέχοντος.

The association of current smoking behavior with the smoking behavior of parents, siblings friends and spouses, Περιοδικό Addiction, Τεύχος 98, Αριθμός 7, Ιούλιος 2003,

Jacqueline M., Vink, Gonneke Willemsen, Dorret I. Boomsma


Ολοκληρώνοντας, θα λέγαμε το σύνθημα που η ΣΤΡΟΦΗ δίνει σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε παρέμβασή της στο θέμα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά που είναι : «ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΣ»

Bookmark and Share
Η Σκέψη της Στιγμής
 
Στη δημιουργία μιας ζωγραφικής ιστορίας η Εύα αφηγείται...
Μια μικρή αλληγορία για τη δύναμη της ψυχής από μέλος του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Κατασταλάγματα από τον 47ο Μαραθώνιο Θεραπευτικών Διαδικασιών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Σήμερα, η σκέψη της ημέρας της Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Οι Γερμανοί ξανάρχονται...
"Alegria Cirque du Soleil" : Τι είπαν τα παιδιά της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
ΚΡΑΥΓΗ
4ο Λύκειο Πετρούπολης. Πρόσωπο με πρόσωπο με συνομήλικους, μετά από αρκετό καιρό. Δεν ήταν κι εύκολο...
Ο Γιάννης Μπέζος ήταν για μια ώρα κοντά μας.
Κάρμεν Ρουγγέρη: Οι εντυπώσεις μου
Η ΣΤΡΟΦΟΤΥΡΟΠΙΤΑ του Ηλία Μαμαλάκη
Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στο Αγκίστρι
Σκέψεις της στιγμής της ομάδας ραδιοφώνου, μετά από εκπομπή με τον Παύλο Τσίμα.
Στον απόηχο της γιορτής μας...
Αθλητικές δραστηριότητες των μελών της Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕΘΕΑ
Αθλητικές δραστηριότητες των μελών της Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕΘΕΑ
Ρ/φ εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ στις 16/9/12 με τον ΠΑΥΛΟ ΜΑΜΑΛΟ & τον ΣΑΚΗ ΚΩΣΤΑΡΗ, Πρωταθλητής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας Παραολυμπιακών Αγώνων στο β' πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Ρ/φ εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ στις 16/9/12 με τον ΠΑΥΛΟ ΜΑΜΑΛΟ & τον ΣΑΚΗ ΚΩΣΤΑΡΗ, Πρωταθλητής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας Παραολυμπιακών Αγώνων στο β' πρόγραμμα της ΕΡΤ.
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr